Afkortingen op de verpakking
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon gebruiken. Zonder risico er ziek van te worden.
Wij leggen uit hoe het zit.
THT en TGT zijn twee verschillende houdbaarheidsdata. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’ - TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Die moet je nooit gebruiken wanneer de TGT datum is verstreken.
Bij producten met een THT-datum, in de volksmond 'houdbaarheidsdatum' genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum.
Maar je kunt die producten ook na de THT datum nog zonder problemen consumeren.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid hebben een lijst opgesteld voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbanken, waaruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms zelfs jaren na de aangegeven THT-datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden.
Klik hier voor deze houdbaarheidslijst.
Producten met een THT-datum mogen dus ná die datum nog verstrekt worden.
Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden aan de consument.